Startsidan
Startsidan

Nyckelperson inom Leap kan bli årets AI-svensk

Markus Lingman, överläkare och strateg vid Region Halland och en av drivkrafterna bakom Leap for Life, är en av fem nominerade till utnämningen "årets AI-svensk". Priset ges ut av bransch- och arbetsgivarorganisationerna IT&Telekomföretagen och Teknikföretagen. Vinnaren utses den 11 november.

– Det är naturligtvis roligt att bli uppmärksammad för det arbete man gör. För mig är AI en uppsättning kraftfulla verktyg vars värde kommer att öka i takt med att vården blir allt mer informationsdriven. Dessa verktyg kommer hjälpa vården skräddarsy beslut på individ- och systemnivå. Vi har bara sett början, säger Markus Lingman när han nås av beskedet om sin nominering.

Man tittar leende in i kameran.

Markus Lingman, överläkare och strateg vid Region Halland, är en av finalisterna till det nyinstiftade priset årets AI-svensk. Markus Lingman sitter även i styrgruppen för Leap for Life.

Juryns motivering av Markus Lingmans nominering:

Med fokus på nyttan för den enskilde har Markus Lingman visat prov på stor genomförandekapacitet, uthållighet, mod och engagemang genom sitt exceptionella arbete med att förena vårdens behov med teknikens möjligheter. Genom att praktisera informationsdriven vård i region Halland har han visat hur förmågan till kommunikation och samverkan är nyckeln till ett väl fungerande ekosystem av AI teknik och data för att åstadkomma samhälls- och individnytta. Markus besitter en förmåga till att göra det komplexa förståeligt och med det gjort tekniken tillgänglig samt beslutsfattare trygga i att stödja projekt som har potential att rita om hur vård praktiseras och genomförs globalt.

Nystiftat pris för att främja insatser inom AI

Årets AI-svensk är ett nyinstiftat pris som delas ut av bransch-och arbetsgivarorganisationerna IT&Telekomföretagen och Teknikföretagen. Syftet med priset är att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra Svensk AI framåt. Vinnaren presenteras på eventet AI Summit 2020 den 11 november.

Övriga nominerade är:

Amy Loutfi, professor i informationsteknologi, Örebro Universitet
Göran Lindsj, AI-rådgivare, Governo
Martin Svensson, co-director, AI Sweden
Virginia Dignum, professor i datavetenskap, Umeå Universitet

Årets jury består av:

Maria Rosendahl, enhetschef kompetensförsörjning & digitalisering, Teknikföretagen
Christian Guttmann, globalt ansvarig för AI, TietoEVRY
Fredrik Heintz, biträdande professor och AI-forskare, Linköpings universitet
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Louise Callenberg, chef för digital förnyelse och samverkan, SKR
Daniel Gillblad, co director, AI Sweden
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen (ordförande)

Informationsdriven vård

Under årets Innovationskonferens vid Högskolan i Halmstad, Health Innovation Day, som hölls den 17 september, föreläste Markus Lingman på temat informationsdriven vård. Se föreläsningen:

 

Text: Louise Wandel

Toppbild: De fem nominerade till priset årets AI-svensk – Amy Loutfi, Göran Lindsjö, Markus Lingman, Martin Svensson och Virginia Dignum.

Publicerat den