Startsidan
Startsidan

Seniorer utforskar framtidens smarta hemteknik

Häromdagen välkomnade Leap for Life kunskapstörstande medlemmar från Senioruniversitetet i Halmstad. Det blev en dag fylld av kunskap och teknik när deltagarna fick möjlighet att besöka både utställningen DokkX och Högskolan i Halmstads intelligenta lägenhet.

Dagen inleddes med en digital visning av DokkX, en utställning om smart hemteknik i Århus kommun, Danmark. DokkX är tänkt att vara en plats för innovation där utbildnings- och forskningsinstitutioner, näringsliv, kommun och medborgare gemensamt kan utveckla tekniska lösningar för framtiden.

Virginia Wiman, projektledare på Leap for Life, som även undervisar och forskar inom folkhälsovetenskap och hälsopedagogik, ledde den virtuella visningen och modererade diskussioner fyllda av intressanta dialoger om framtida trender och möjligheter inom smarta och uppkopplade hem.

Folk som sitter ner med ryggarna mot kameran och tittar på en kvinna som pratar. Bild.

Virginia Wiman, projektledare på Leap for Life, ledde den virtuella visningen av DokkX.

Teknik och omsorg i hemmet

Under besöket fick deltagarna även en rundvisning i Högskolan i Halmstads intelligenta lägenhet, Halmstad Intelligent Home. Lägenheten är uppbyggd som en realistisk hemmiljö och fungerar som ett utvecklingslabb där forskning och experiment bidrar till framsteg inom hälsa, vård och omsorg. Ett smart och uppkopplat hem är inte bara en möjlighet att underlätta vardagen med exempelvis funktioner som kan styra lampor eller hemelektronik; tekniken kan även vara en viktig resurs inom vård och omsorg.

Folksamling som stå inomhus och tittar på en man som pratar. Bild.

Forskningsingenjören Wagner Ourique de Morais visade upp några smarta funktioner i lägenheten.

Dagen bjöd på många utbyten och nya insikter för båda parter. Visningarna på DokkX och Halmstad Intelligent Home väckte intressanta dialoger om teknikens potential både i det dagliga livet och inom vårdsystemet. Det blev en inblick i innovation och samverkan för att forma en mer personcentrerad, hållbar och inkluderande framtid inom hälsa, vård och omsorg.

Senioruniversitetet Halmstad är en ideell, politiskt och religiöst obunden förening som strävar efter att förmedla kunskap och skapa social samvaro mellan pensionärer genom att erbjuda både utbildningar och möjligheter till nätverkande.

Logotyper. Illustration.

Publicerat den