Startsidan
Startsidan

Designutställningen som väcker tankar kring hälsonormer

I förra veckan slog dörrarna upp till designutställningen Sjukt normalt! En utställning som utmanar det som anses vara normalt inom hälsa, vård och omsorg. Det kan handla om egna förutfattade meningar eller normer som finns i samhället. Vad sägs om en gynstol för män, en ångestmaskin eller ett dubbelt stetoskop?

Inom hälsa, vård och omsorg finns det starka normer och föreställningar om vad som är naturligt eller hälsosamt. Utställningen Sjukt normalt! ska väcka reflektion kring dessa normer och dominanta perspektiv genom kritisk och spekulativ design. Britta Teleman är både projektledare för utställningen och en av utställarna. Hon forskar om barns delaktighet i vård och tycker det är spännande att visa upp forskning genom design.

– Vi vill med utställningen visa upp hur kritisk design har bidragit till forskningen kring dessa ämnen. Många av verken handlar om social hållbarhet och inkluderande samhällen. Men design är också ett kraftfullt sätt att kommunicera forskning på, säger Britta.

Blond kvinna tittar in i kameran och ler. Bild.

Britta Teleman, projektledare och utställare vill inspirera alla besökare att bli mer normkritiska och ifrågasättande i sina egna sammanhang.

Ett bidrag till normkritik och jämlik vård

Utställningen syftar till att belysa hur samhället både styrs av och styr normer, och få besökarna att förstå att det finns möjlighet att utmana och förändra dem. Sjukt normalt! riktar sig till den som vill utmana sig själv, få en ögonöppnare, eller en tankeställare.

– Efter ett besök på Sjukt normalt! är förhoppningen att man ska ompröva sina föreställningar om vård och hälsa. Jag hoppas att besökarna får upp ögonen för hur normer kan drabba oss olika, och att normer går att förändra. Syftet är ju att öka hälsan för fler och att göra samhället mer inkluderande, säger hon.

Britta påpekar också att nya interventioner inom vård och hälsoinnovation ofta gynnar de redan privilegierade, och förklarar:

– Man behöver börja med insatser som gynnar de mest utsatta för att skapa en mer jämlik vård och hälsa. Om man bara fokuserar på att öka den allmänna hälsan riskerar vi i stället att öka klyftorna.

Öppen för alla

Utställningen är öppen för allmänheten mellan 9 oktober och 8 november och den finns i Leap for Lifes lokaler på Högskolan i Halmstad. Britta uppmanar alla besökare, även de som inte arbetar inom hälsa, vård och omsorg, att inspireras till att bli mer normkritiska och ifrågasättande i sina egna sammanhang.

– Alla är välkomna! Jag tror att många kan ta till sig av det här temat. Vård och hälsa är något som berör oss alla och det kanske inte är så ofta som man tänker på vilka normer som styr dessa områden, avslutar Britta.


Folk som kikar runt i en lokal med designutställning. Bild.

Sjukt normalt! håller öppet lunchtid tis, ons- och torsdagar mellan 9 oktober - 8 november.

Mer information och öppettider

Sjukt normalt! håller öppet tis, ons- och torsdagar mellan 9 oktober - 8 november.

Tid: kl. 11.30-13:30
Avvikelser kan förekomma. Besök hemsidan för mer information.
Plats: Leap for Life | Högskolan i Halmstad (i glasgången mittemot restaurang Mangold)
Adress: Kristian IV:s väg 3, Halmstad
Fri entré

Publicerat den