Startsidan
Startsidan

Springboards – ett internationellt lyckat koncept

Vad är en springboard, vem är med på en och varför har konceptet fungerat så bra inom CareWare Nordic? Ett företag som söker hjälp från hälso-och sjukvårdspersonal och användare för att utveckla en produkt eller tjänst är ett win-win-koncept. Det har möjliggjorts genom nära samarbeten mellan Danmark och Sverige.

Konceptet springboards har använts i projektet CareWare Nordic sedan 2018. En springboard består av ett möte där ett företag presenterar sin produkt eller tjänst, och får feedback från möjliga användare och experter inom området. Den unika faktorn inom CareWare Nordic är att fokus ligger på hälso- och sjukvårdspersonal. Företaget får hjälp att utveckla sin produkt och användarna får berätta om sina behov och önskemål i ett forum där utveckling av hälso- och sjukvård står i fokus.

en person ligger i en sjukhussäng, två personer står bredvid och hjälper personen i sängen.

Tre personer testar en produkt under en springboard. Det är en produkt framtagen av företaget Spilerdug som hjälper till att flytta patienter.

Konceptet har anammats i flera olika sammanhang, bland annat när det danska företaget DigiRehab erbjöds en springboard med aktörer från både de danska och svenska marknaderna. Konceptet har också varit en del av ett utbildningsmoment för undersköterskor. Det förklarades också under konferensen Health Innovation Day 2020 på Högskolan i Halmstad av Peter Uppman, innovationsstrateg, Region Halland, och Peter Astrup, centrumledare vid Test- og udviklingscenter for Velfærdsteknologi i Viborg, Danmark. De talade om hur en springboard kan hjälpa till att utvärdera genomslag och utveckla nya lösningar. Senast konceptet presenterades var av Peter Uppman och Peter Astrup vid Rehabilitation World Congress 2021 i september.

Careware Nordic och EU Interreg logotyper

Publicerat den