Startsidan
Startsidan

VR och AR inom vård och omsorg

Vilka möjligheter och utmaningar finns med de nya teknikerna VR och AR när de används inom vård och omsorg? Det fick vårdpersonal från Sverige, Norge och Danmark veta mer om i ett möte med nordiska företag och organisationer – alla med inriktning mot digitala tekniker och hjälpmedel.

– På Leap for Life jobbar vi bland annat med att stötta näringslivet i Halland. Vi bistår företag med kompetens, utveckling, test, nätverk och exponering. Ett par gånger per år arrangerar vi presentationsdagar där vi bjuder in ett antal företag inom ett utvalt tema, som sedan presenterar sina lösningar för personal inom kommunal och regional verksamhet, säger Max Angenius, interaktionsdesigner vid innovationscentrumet Leap for Life.

Under en presentationsdag den 8 oktober var temat hur virtuell verklighet (virtual reality, VR) och förstärkt verklighet (augmented reality, AR) kan skapa värde inom vård och omsorg. Syftet med dagen var att koppla ihop företag med offentlig verksamhet – dels för att ge en djupare förståelse för vilka möjligheter och utmaningar det finns med VR och AR inom vård och omsorg, men även för att möjliggöra nya samarbeten och stimulera tillväxt.

En man med färgglad skjorta och brunt hår ser in i kameran. Porträttfoto.

Max Angenius, interaktionsdesigner vid innovationscentrumet Leap for Life.

– Presentationsdagen visade att VR och AR erbjuder en bredd av möjligheter inom vård och omsorg. De sju företag som presenterade sin verksamhet, visade upp flertalet användningsområden, till exempel utbildning av vårdpersonal och lösningar för olika utmaningar inom området psykisk ohälsa.

Ett av företagen som berättade om sin verksamhet var Konfront som är baserat i Köpenhamn. Konfront har tagit fram en digital plattform som kan stötta i vården av psykisk ohälsa.

– Jag har fått en större inblick i tekniken och vet nu mer om hur många företag som faktiskt är verksamma inom området. Vi kunde också nätverka under dagen och lyssna till de andra företagens presentationer, säger Simone Dissing från Konfront.

Logotyper för Tetsmiljö Halland och Europeiska regionala utvecklingsfonden

Publicerat den