Startsidan
Startsidan

Norsk hälsoinnovation på agendan

Det blev många nya möten, inspiration och samverkan när företag från Norge tillsammans med Innovation Norway, besökte Halmstad och Leap for Life. Det finns stora marknadsmöjligheter inom hälsa- och sjukvård mellan länderna, och syftet med dagen var erfarenhetsutbyte och lärande.

Efter att Peter Uppman, Näringslivskoordinator på Region Halland, hade förklarat skillnaden mellan den norska fotbollsspelaren Haaland och regionen Halland (som tidigare ställt till det för turistnäringen i regionen) inledde han med att presentera Region Halland och deras arbete med datadriven utveckling av vården. Därefter tog Anna Maria Mårtensson, tf. verksamhetsansvarig på Leap for Life vid och berättade om verksamhetens uppdrag med att jobba för att öka utvecklingstakten, främja samarbetet mellan olika parter och identifiera nya välfärdstekniska lösningar.

Ett tillfälle för erfarenhetsutbyte och lärande

Upplägget för dagen var att företagen fick pitcha sina lösningar under förmiddagen och under eftermiddagen fanns det möjlighet för deltagarna att boka individuella möten med de företag som de ville veta mer om. Förutom Leap for life var representanter från de flesta halländska kommunerna, Studenthälsan på Högskolan i Halmstad, Region Halland samt Greater Copenhagen på plats.

Man med glasögon och mörkt hår iklägg blå skjorta och kavaj tittar in i kameran.

Ervin Alic, Senior Advisor Innovation Norway

Ervin Alic, Senior Advisor på Innovation Norway förklarar att detta är den tredje resan de gör inom programmet Global Growth – Helse Sweden. Ett initiativ som syftar till att ge norska företag som har digitala lösningar för vårdsektorn kunskap om den svenska marknaden och hur man lyckas med affärer i Sverige.

– Förväntningarna med den här dagen är dels att få en tydligare inblick i regionens och kommunernas utmaningar och behov och hur vi kan samarbeta. Men framförallt att få relevant input till de här olika företagens lösningar, att förstå hur man jobbar i Sverige och se vad som behöver anpassas till den svenska marknaden, säger Ervin Alic.

Norsk hälsoinnovation

Sjukvården står inför flertalet utmaningar i framtiden med en allt äldre och sjukare befolkning som kommer ställa högre krav på sjukvårdens system. En förutsättning för att kunna garantera en god äldreomsorg är att utnyttja digitaliseringen och den data som ny välfärdsteknik genererar.

En av innovationerna som presenterades under dagen var Jodapro – en kamera som används av hemtjänsten för att kunna erbjuda avancerad sårbehandling i patientens egna hem. Kameran är uppkopplad till sårspecialister på sjukhuset vilket gör att patienten slipper lämna hemmet men kan ändå få specialistvård, samtidigt som medarbetare inom hemtjänsten får utbildning i sårvård.

En annan var Motitech – ett motionskoncept som innebär en cykeltur framför skärmen för äldre personer med demens och/eller besvär med rörlighet. Företaget Motiview, som ligger bakom motionskonceptet, organiserar varje år ett världsmästerskap i cykling för seniorer och personer som lever med demens – Road Worlds for Seniors. Ett event som brukar vara mycket uppskattat bland deltagare världen över.

Andra innovationer som visades var bland annat hudläkare i telefonen, robot för automatiserad desinficering och blöjsensor med IT-plattform.

Kvinna med långt lockigt hår demonstrerar en digital kamera som hon bär på huvudet. Bild.

Långt fram i utvecklingen av hälsoteknik

Peter Uppman känner sig nöjd med dagen och menar att det finns många vinningar med detta utbyte över gränserna.

– Detta är väldigt bra omvärldsbevakning för oss i Halland. Norge är ett föregångsland när det gäller e-hälsa som har kommit längre än Sverige med att implementera e-hälsolösningar, digital teknik och hemvårdsstöd. Det finns mycket bra företag i Norge att titta på och därför är det kul att de vill komma hit och att de ser Sverige som en potentiell marknad, menar Peter Uppman.

Och Ervin Alic har en liknande uppfattning om Halland:
– Vi har hört gott om Halland just tack vare arbetet med informationsdriven vård och att man jobbar mycket med hälsodata. Halland har ett gott rykte inom Sverige skulle jag säga, och det goda ryktet har även spillt över till Norge.

Vad nästa steg blir återstår att se, men förväntningar finns såklart på fortsatt samverkan.

– Det är klart att vi på Leap for Life skulle kunna göra ett testprojekt eller en pilot med något av de här bolagen om någon av kommunerna eller regionen skulle vilja testa någonting. Och då skulle vi kunna vara med och sprida lärandet till flera, avslutar Peter Uppman.

Text och bild: Ida Hammar

Företag

Askin

Hudläkare i telefonen som ger konsultation antingen genom foto eller video – askin.no Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Checkware AS

Mjukvara för digitala vårdtjänster med fokus på digitalt patientdeltagande genom skattningsformulär för psykiatri och digital hemuppföljning – checkware.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Decon X International

Robot för automatiserad och effektiv desinficering av rum för infektionsprevention – deconxinternational.com Länk till annan webbplats.

Jodacare

En kommunikationsplattform mellan alla som behöver daglig information om en närståendes vardag – jodacare.no Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Motitech

Motionskoncept med en cykeltur framför skärmen för äldre personer med demens och/eller besvär med rörlighet – motiview.co.uk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Norse Feedback

Datadrivet analysverktyg för att kartlägga patienternas symptom, problem och resursområden, baserat på realtidsdata från patienter, med fokus på psykiatri – norsefeedback.no Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SensCom AS (Dignacare)

Blöjsensor med IT-plattform som samlar och analyserar data samt varslar om när

byten behöver göras för att motverka inkontinensbesvär – DignaCare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Interreg-logga med EU-flagga. Bild.

EU-projektet finansieras av Interreg.

Publicerat den