Startsidan
Startsidan

Trendspaningar från e-Hälsa+MVTe och Framtidens Hälso & Sjukvård

I förra veckan samlades aktörer från hela vård- och omsorgssektorn på Kistamässan i Stockholm för konferenserna e-Hälsa+MVTe och Framtidens Hälso & Sjukvård. Fokus låg på innovation, digitalisering och framtidens arbetssätt. Här har vi summerat några av de mest spännande trenderna som lyftes lite extra under dagarna.

Människor som minglar på ett mässgolv. Bild.

Nätverkande stod i fokus när olika aktörer möttes för att dela idéer och skapa samarbeten.

Cybersäkerhet och nya digitala identifieringar

Med vårdens ökade digitalisering blir säkerheten en avgörande fråga. Ett exempel som var en ny digital plattform för identifiering inom EU, framtagen för att underlätta och säkra alla EU- medborgarnas tillgång till digitala tjänster, inklusive vård och omsorg. Ett viktigt steg för att stärka både trygghet och tillgänglighet i digitala system.

Mindre administration och mer patienttid

Artificiell intelligens (AI) verkar vara på väg att bli ett av vårdens viktigaste verktyg. Under konferensen diskuterades hur AI kan minska den administrativa bördan genom att exempelvis automatisera journalföring och annan dokumentation. Det skulle inte bara frigöra tid för vårdpersonalen att ägna sig åt patienterna, utan samtidigt bidra till en bättre arbetsmiljö.

Man som presenterar något på en skärm. Bild.

AI kan bidra till att minska administrationen och skapa mer tid för patienterna i vård och omsorg.

Hållbarhet – från vision till verklighet

Hållbarhet stod också högt på agendan, särskilt social hållbarhet som handlar om att skapa jämlik vård för alla. Teknik som trygghetslarm och digitala möteslösningar fanns på plats som exempel på hur innovation kan förbättra livskvaliteten för äldre och personer med särskilda behov. Fokus låg på att göra vården mer tillgänglig och inkluderande.

Nära vård och förebyggande insatser

En annan tydlig trend var skiftet från reaktiv vård och omsorg till en mer proaktiv. I stället för att bara behandla sjukdomar handlar det snarare om att förebygga och främja hälsa redan från början. Digitala verktyg kan göra det möjligt för vårdgivare att följa patienters hälsoutveckling på distans och ge stöd i rätt tid. Det här skapar en mer individanpassad, nära och flexibel vård.

Slutligen är ändå den största insikten från förra veckan vikten av samarbete mellan offentlig och privat sektor. Genom att kombinera kompetens och resurser kan vi utveckla lösningar som inte bara förbättrar arbetsmiljön för vårdpersonal och upplevelsen för patienter, utan dom också stärker hälsa, vård och omsorg på ett mer övergripande plan. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att innovation inom teknik, säkerhet och hållbarhet skapar förutsättningar för en vård som är mer tillgänglig, trygg och hållbar – både idag och i framtiden.

En man som står på scen och presenterar framför en skärm. Bild.

Personcentrerad och nära vård sätter patientens behov i fokus och skapar en mer tillgänglig och individanpassad vård

Publicerat den